Blauwe meer in Drenthe

Zo mooi is een wandeling rondom het Blauwe Meer in Drenthe

Het Blauwe Meer is één van de mooiste plekken om te zwemmen middenin de Drentse natuur. De recreatieplas met haar bijzondere tinten blauw is gelegen in natuurgebied het Leggelderveld tussen de plaatsen Dwingeloo en Hoogersmilde. Maar ook als je niet komt voor een frisse duik is het Blauwe Meer in Drenthe een geweldige plek om te bezoeken. Rondom het meer kun je namelijk een heerlijke wandeling maken van zo’n 2,3 kilometer. Waarbij je tijdens het wandelen langs de mooiste plekken rondom het meer komt.

Het Blauwe Meer in Drenthe

Het Blauwe Meer ligt in de gemeente Westerveld tussen de plaatsen Dwingeloo en Hoogersmilde. De totale oppervlakte van het meer is 181.375 en is een kunstmatig zandgat dat ontstaan na de oprichting van Kalksteenfabriek Albino in 1905. Vanwege het vele zuigen van zand ontstond het Blauwe Meer. Het meest bijzondere aan het meer is de intens blauwe kleur. Deze kleur is ontstaan vanwege het mineraal glauconiet dat in het water te vinden is. Vanwege de enorme diepte van het meer is de bijzondere blauwgroene kleur ontstaan. 

Hoewel het meer zeker niet voor niets het Blauwe Meer heeft, is de kleur van het water helaas niet altijd even blauw. De stand en sterkte van de zon heeft namelijk veel invloed op de kleur van het water. De ene keer is het groen, de andere keer blauw. Tijdens onze wandeling – middenin de zomer – zagen we een aantal verschillende, bijzondere tinten groen en blauw op verschillende plekken in het meer. Wil je de mooiste kleuren ervaren, dan is een bezoek in de zomer een aanrader. Maar ook tijdens de wintermaanden is het Blauwe Meer een bijzondere plek om een wandeling te maken. Houd er rekening mee dat het gebied – vooral tijdens de zomermaanden – razendpopulair is. Parkeerplaatsen zijn er genoeg, maar het is wel zo prettig om vroeg in de ochtend of juist laat in de middag te komen om de grootste drukte voor of na te zijn. 

Zwemmen in de recreatieplas

Het Blauwe Meer is de plek om tijdens een warme zomerdag te ontspannen in en aan het water. Een dagje zwemmen kost voor volwassenen €3 per persoon. De prijs voor kinderen van zes tot en met elf jaar bedraagt €2. De entree kan niet contant betaald worden, dus hou er rekening mee dat je je pinpas meeneemt. Honden zijn op het zandstrand niet toegestaan (ook niet aangelijnd). Het zandstrand heeft een totale lengte van ongeveer 300 meter en er zijn genoeg voorzieningen, zoals een kiosk en toiletten, aanwezig om je de hele dag te kunnen vermaken. 

Zwemmen in recreatieplas het Blauwe Meer

Wandelen rondom het Blauwe Meer

Hoewel het Blauwe Meer een recreatieplas is waar je tijdens de zomermaanden heerlijk kunt dobberen, is de wandeling die je langs het meer kunt misschien misschien wel nóg leuker. Zodra je je auto parkeert volg je het pad naar de ingang van de recreatieplas. Hier ga je echter niet door de hekken, maar sla je net voor de ingang linksaf. De wandelroute rondom het meer is goed aangegeven met gele pijlen. Met name het eerste gedeelte van de wandeling is bloedmooi en brengt je langs de mooiste plekken rondom het meer. Het laatste gedeelte is ietwat saai, maar ik raad je zeker aan om de gehele wandeling te voltooien. 

EXTRA TIP: Je bezoek aan het Blauwe Meer kun je ook heel goed uitbreiden met een wandeling door het Dwingelderveld of een bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Wandelroute

Het Blauwe meer op de kaart

Op het kaartje hieronder is de exacte locatie van de parkeerplaats voor het Blauwe Meer aangegeven. 

Overnachten in de buurt

Ben je van plan om meer tijd door te brengen in dit deel van de provincie Drenthe? Camping Leggelderveld ligt op steenworpafstand van het Blauwe meer. Iets verderop vind je nog veel meer campings, zoals Camping Diever, Camping Meisterhof en Camping Vorrelveen. Geen kampeerfan? In de omgeving zijn ook genoeg hotels, b&b’s en guesthouses te vinden. Hieronder hebben wij een aantal aanraders op een rij gezet:

Disclaimer: Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Boek jij bijvoorbeeld een hotel, accommodatie of vakantie via één van deze links of schaf jij online producten aan, dan ontvangen wij een kleine commissie. Jou kost dit niets extra’s, maar wij kunnen er op deze manier voor zorgen dat wij onze website(s) draaiende kunnen houden. Je helpt ons dus enorm als je iets boekt via één van onze links. Alvast bedankt!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *