Uitkijktoren de Zeven Fochteloërveen Drenthe

Fochteloërveen: Natuurgebied op de grens van Drenthe en Friesland

Het Fochteloërveen is een bijzonder natuurgebied dat is gelegen op de grens van Drenthe en Friesland. Het gebied staat vooral bekend vanwege de ultieme rust en het enorm uitgestrekte landschap. Niet zo gek dat je hier soms urenlang niemand tegenkomt, want de totale oppervlakte van het Fochteloërveen is 2500 hectare. In dit artikel vertellen we je alles over de mooiste plekken in het natuurgebied en de mooiste wandel- en fietsroutes.

Over de verschillende dieren in het Fochteloërveen

Natuurpark het Fochteloërveen is een hoogveengebied gelegen op zo’n zeventien kilometer afstand van de hoofdstad van Drenthe, Assen. Vanwege het goede waterbeheer in het gebied is het uitgegroeid tot het leefgebied van veel bijzondere vogel- en plantsoorten. De meest bijzondere diersoort die sinds 1999 weer in het gebied leeft is de kraanvogel. Kraanvogels worden beschermd in het gebied en zijn vanaf een aantal punten in het natuurgebied te spotten tijdens het broedseizoen. Maar tijdens je wandeling door het Fochteloërveen is de kans dat je een slang spot ook enorm groot. In het gebied komen namelijk ringslangen, gladde slangen en adders voor. Maar ook wilde paarden kunnen zomaar je doorgang versperren.

Wandelen in het Fochteloërveen

Het complete natuurgebied is enorm uitgestrekt en is vanaf verschillende kanten goed bereikbaar. Zo start er onder andere een wandelroute van 3.75 kilometer vanaf parkeerplaats Brunstingerplas, maar is ook de Bankenbosweg een goede plek om te starten aan je wandeling. Beide locaties zijn aangegeven op het kaartje onderaan dit artikel.

Tijdens de wandeling door het Fochteloërveen is het aan te raden om stevige (wandel)schoenen te dragen. De ondergrond is vaak drassig vanwege het veen. Op enkele plekken zijn fiets- en wandelpaden aangelegd. Net als bruggetjes, een aantal vlonderpaden én bijzondere plekken zoals een vogelijkhut en een enorme houten stoel voor mooie uitzichten. Het is ook mogelijk om zonder een uitgestippelde wandelroute het gebied te verkennen. Voor welke richting je ook kiest, je zult zonder twijfel prachtige plekjes in het Fochteloërveen ontdekken.

Liever het natuurgebied op de fiets verkennen? In het gehele natuurgebied zijn meerdere mooie fietsroutes aangelegd.

Wandelen in het Fochteloërveen
Fochtloërveen Drenthe

Uitkijktoren de Zeven (Kolonieveld)

Eén van de meest bijzondere bezienswaardigheden in het Fochteloërveen is Uitkijktoren de Zeven, of Uitkijktoren Kolonieveld. Uitkijktoren de Zeven is een achttien meter hoog bouwwerk dat is gebouwd aan de rand van het natuurgebied. Eenmaal aan de top van de uitkijktoren kun je genieten van een prachtig uitzicht over het Fochteloërveen. De toren is gratis te beklimmen en met een beetje mazzel kun je vanuit de toren zelfs kraanvogels spotten.

*Tijdens het broedseizoen van de kraanvogels is de uitkijktoren gesloten.

Uitkijktoren de Zeven Fochteloërveen

Het Fochteloërveen op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de exacte locaatie van de Uitkijktoren de Zeven in het Fochteloërveen en andere bezienswaardigheden in de omgeving. Een andere uitkijktoren in het Fochteloërveen is Uitkijktoren Esmeerweg die iets noordelijker is gelegen. Ook deze is terug te vinden op de kaart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *