Gasterse Duinen wandelroute

De prachtige vijf kilometer lange wandelroute door de Gasterse Duinen

Vlakbij het dorp Gasteren in de gemeente Aa en Hunze vindt je één van de mooiste natuurgebieden van Drenthe. Hoewel het gebied klein is, staat de Gasterse Duinen toch bekend als één van de mooiste heide- en stuifzandgebieden van Nederland. In het gebied is een prachtige wandelroute van vijf kilometer opgezet die je leidt langs een aantal prachtige plekken. In dit artikel vertellen we je alles over de Gasterse Duinen wandelroute.

Wandelen door de Gasterse Duinen

  • Start van de Gasterse Duinen wandelroute: Parkeerplaats Oudemolenseweg 3, 9466 PB in Gasteren.
  • Totale lengte wandelroute: Vijf kilometer.
  • Hoogtepunten: Schotse hooglanders en Hunebed D10.
  • Herkenning: Paarse paaltjes.
  • Honden zijn niet toegestaan.
  • De Gasterse Duinen wandeling is niet toegankelijk met kinderwagens of rolstoelen.
Gasterse Duinen drone

De wandelroute door de Gasterse Duinen is één van de minder bekende wandelroutes in Drenthe. Om volop te kunnen genieten van de wandeling kun je je auto parkeren op de hierboven genoemde parkeerplaats. Vanaf hier loop je een klein stukje naar links en spot je – als het goed is – het eerste paarse paaltje. Ik raad je aan om dus niet meteen rechtdoor te lopen en het wildrooster over te steken, maar om eerst nog kort het pad langs de hoofdweg te volgen. Na een paar meter sla je rechtsaf en start je aan de wandelroute.

In eerste instantie leidt de wandelroute je over het prachtige heidegebied waar – als je mazzel hebt – Schotse Hooglanders staan te grazen. Maar wie denkt dat deze Gasterse Duinen wandelroute je alleen door het heide- en stuifzandgebied leidt heeft het mis. Na een tijdje laat je de duinen – na het wildrooster – achter je en vervolg je de wandelroute over graslanden en door het bos. Een piepklein gedeelte van de wandeling leidt je over een kort vlonderpad.

De route loopt in een cirkel en helaas ook een stukje langs een verhard fietspad. Maar wees gerust, na een tijdje sla je vanzelf weer rechtsaf en vervolg je de route weer terug naar de heide en de zandduinen.

Wandelen door de Gasterse Duinen
Gasteren
Heidegebied

Hunebed D10

Eén van de hoogtepunten van het wandelen door de Gasterse Duinen is Hunebed D10. Dit hunebed vindt je bijna aan het einde van de wandelroute, vlakbij de parkeerplaats. De paarse paaltjes wijzen je de weg. Hunebed D10 is één van de hunebedden die dit gebied rijk is.

Hunebed D10 Gasterse Duinen

Disclaimer: Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Boek jij bijvoorbeeld een hotel, accommodatie of vakantie via één van deze links of schaf jij online producten aan, dan ontvangen wij een kleine commissie. Jou kost dit niets extra’s, maar wij kunnen er op deze manier voor zorgen dat wij onze website(s) draaiende kunnen houden. Je helpt ons dus enorm als je iets boekt via één van onze links. Alvast bedankt!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *