Plankenpad Dwingelderveld

Wandelen over het plankenpad in Nationaal park Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld in Midden-Drenthe is één van de meest veelzijdige en mooiste nationale parken in Nederland. In het nationaal park zijn tal van wandelroutes en fietsroutes aangelegd, maar de wandelroute over het plankenpad in Dwingelderveld is toch wel één van de mooiste wandelroutes. In dit artikel vertellen we je alles over wandelen in Dwingelderveld.

Bereikbaarheid Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld is een natuurgebied met een oppervlakte van 37 km2 in de provincie Drenthe, vlakbij het dorp Spier. Wil jij gaan wandelen over het plankenpad in Dwingelderveld? Neem dan vanaf de A28 de afslag Spier en volg de borden naar het nationaal park. Bij de parkeerplaats aan de Oude Postweg in Spier – net voorbij het Van der Valk Hotel Spier – kun je je auto gratis parkeren. Vanaf Boslounge Spier waar je kunt opstarten met een kop koffie of een koud drankje starten meerdere wandelroutes. Waaronder de Boswandeling Spier die een totale lengte heeft van 5,5 kilometer en je onder andere over het Plankenpad Dwingelderveld leidt.

Bezoekerscentrum Dwingelderveld
Wandelen door Dwingelderveld
Wandelen Dwingelderveld Drenthe
Wandelroutes Dwingelderveld
Wandelroute Dwingelderveld

Boswandeling Spier over het plankenpad Dwingelderveld

Wanneer je ervoor kiest om de boswandeling Spier te gaan wandelen sla je vanaf Boslounge Spier rechtsaf en volg je de witte paaltjes. De wandeling loopt in een rondje en is in totaal 5,5 kilometer lang. Het eerste gedeelte van de wandeling leidt je door de Drentse bossen, langs heidevelden en enorme open landschappen. Onderweg geniet je van de rust, fluitende vogels en de prachtige uitzichten.

Na zo’n vier kilometer wandelen start dan eindelijk het plankepad Dwingelderveld. Dit plankenpad is aangelegd in 2012 in een nat gedeelte van de Dwingeloose hei. Ideaal, want zo kunnen bezoekers ook dit gedeelte van het nationaal park bezoeken. Het pad lijkt er kort, maar telkens kom je weer een nieuw gedeelte tegen. Het ene stuk over het water, het andere stuk dwars door de bossen. Deze 5,5 kilometer lange wandeling door Nationaal Park Dwingelderveld is zonder twijfel één van de mooiste wandelroutes in Drenthe. Ook als je wilt gaan wandelen met kinderen.

Plankenpad Dwingelderveld
Houten vlonderpad Drenthe
Vlonderpad

Is het plankenpad voor iedereen toegankelijk?

Vanwege de vele zandpaden en het smalle plankenpad is de Boswandeling Spier niet geschikt voor rolstoelen en/of kinderwagens. Doordat het plankenpad erg smal is, is het belangrijk dat je echt de juiste route volgt en niet in tegenovergestelde richting gaat wandelen. Vrijwel de gehele wandelroute loopt over zand en modder en dus is het – vooral wanneer het veel heeft geregend – aan te raden om goede (wandel)schoenen aan te trekken. Is deze wandeling te lang voor jou? Kies dan voor het 2,5 kilometer lange Familiepad Spier door de blauwe bordjes te volgen. Deze route is volledig geasfalteerd en dus ook toegankelijk met kinderwagens en rolstoelen. Honden zijn toegestaan in Nationaal Park Dwingelderveld, maar moeten wel ten alle tijde aangelijnd zijn.

Tips voor de omgeving

  • Bezoek de dorpen Dwingeloo en Ruinen. In Ruinen vind je bijvoorbeeld het bezoekerscentrum Nationaal Park Dwingelderveld.
  • Breng een bezoek aan het Blauwe Meer in Drenthe om af te koelen of om nóg een mooie wandeling te maken rondom het meer.
  • Ook Herinneringscentrum Kamp Westerbork is in de buurt.

Dwingelderveld op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je een aantal belangrijke locaties in het Dwingelderveld terug.

Disclaimer: Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Boek jij bijvoorbeeld een hotel, accommodatie of vakantie via één van deze links of schaf jij online producten aan, dan ontvangen wij een kleine commissie. Jou kost dit niets extra’s, maar wij kunnen er op deze manier voor zorgen dat wij onze website(s) draaiende kunnen houden. Je helpt ons dus enorm als je iets boekt via één van onze links. Alvast bedankt!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *