Veenpluisroute Grolloërveen Drenthe

De Veenpluisroute wandelen door natuurgebied Grolloërveen in Drenthe

Natuurgebied het Grolloërveen in het Hart van Drenthe is één van de tien Nieuwe wildernissen die Staatsbosbeheer in ons land wil laten ontstaan. De bedoeling is dat hier zich de komende jaren een ruig en bosrijk gebied ontwikkelt. En dat is op veel plekken zelfs al het geval. Wandelen in het Grolloërveen is een absolute aanrader tijdens een vakantie in de provincie Drenthe. In dit artikel lees je alles over het natuurgebied en de mooiste plekken en bezienswaardigheden.

Waar ligt Grolloërveen en hoe kom je er?

Het Grolloërveen is een groot veengebied midden in de uitgestrekte bossen, in het Hart van Drenthe. Het gebied ligt tussen de Drentse dorpen Grolloo en Schoonloo. Het natuurgebied is onderdeel van Nationaal Park Drentsche Aa en is goed te bereiken per fiets of auto. Kom je met de auto? Je auto kun je gratis parkeren aan de Elperweg in Grolloo. Een andere optie is starten vanaf de parkeerplaats vlakbij Schoonloo. Bij de Boswachterij van Grolloo. Vanaf de laatste parkeerplaats starten een aantal wandelroutes. De 7,3 kilometer lange wandelroute de Veenpluisroute is de populaire wandelroute. De wandelroute is voor iedereen goed toegankelijk. Uiteraard is het ook mogelijk om voor een andere wandelroute te kiezen.

Grolloërveen op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je alle belangrijke bezienswaardigheden en handige parkeerlocaties in het Grolloërveen terug.

Veenpluisroute wandeling

Eén van de mooiste en meest populaire wandelroutes in het Grolloërveen is de 7,3 kilometer lange Veenpluisroute. Deze route start vanaf de parkeerplaats vlakbij Schoonloo bij de Boswachterij van Grolloo. De Veenpluisroute is duidelijk aangegeven door de rode paaltjes. De wandeling is vernoemd naar een bijzonder plantje met witte pluizen die je op veel plekken tussen de heide tegen zult komen. Een bijzondere wandelroute, door een bloedmooi gebied.

Grolloërveen

Vlonderpad Grolloërveen

Zoals aangegeven is het Grolloërveen een geweldige locatie voor een mooie wandeling. De Veenpluisroute leidt je dwars door bossen, over vlonderpaden, langs water en het prachtige veengebied. Eén van de mooiste plekken in het natuurgebied is het Vlonderpad Grolloërveen. Dit vlonderpad loopt dwaars door het ven. Vanaf het vlonderpad wordt je getrakteerd over een bloedmooi uitzicht over de omgeving. Wie goed oplet kan naast het vlonderpad een echte ‘Tjasker’ spotten. Een kleine windmolen die ontwikkeld is in Friesland.

Vlonderpad Grolloërveen
Vlonderpad Grolloërveen Drenthe
Vlonderpad Grolloërveen

Uitkijktoren Holmer-Halkenbroek

Middenin het prachtige veengebied staat de veertien meter hoge Uitkijktoren Holmer-Halkenbroek. De uitkijktoren bevindt zich niet langs de met rood gemarkeerde paaltjes Veenpluisroute, maar is wel goed te bereiken. Vanaf het vlonderpad is het ongeveer twintig minuten lopen naar de uitkijktoren. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de boswachterijen en twee antennes die onderdeel zijn van Radiosterrenwacht Westerbork.

Uitkijktoren Holmer-Halkenbroek Grolloërveen

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Voor de fanatieke wandelaars is het een uitstekend idee om vanuit het Grolloërveen door te wandelen naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Radiosterrenwacht Westerbork. Vanaf uitkijktoren Holmer-Halkenbroek is het nog ongeveer 1,5 kilometer naar het herinneringskamp. Geen zin om verder te lopen? Je kunt ook terug gaan naar de auto en opnieuw parkeren bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Overnachten in de omgeving

Voor de gehele regio, inclusief een bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Radiosterrenwacht Westerbork kun je met gemak een aantal dagen uittrekken. Wij hebben hieronder daarom een aantal fijne accommodaties in de regio voor je op een rij gezet:

Heb jij al eens een wandeling door het Grolloërveen gemaakt?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *