Bezienswaardigheden Drenthe

De leukste dingen om te doen in de provincie Drenthe

De provincie Drenthe met haar krachttermen als ‘oer Drenthe’ en ‘Drenthe doet wat met je’ is een heerlijke provincie voor iedereen die gek is op rust en natuur. Hier geen bruisende steden als in andere provincies. Maar wel drie nationale parken, bijzondere dorpen en prachtige landschappen. Na jaren te hebben gewoond in Drenthe delen we eindelijk een aantal (16!) van de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Drenthe met je. Wat te doen in Drenthe? Je vindt hier de leukste tips, activiteiten en plekjes.

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Nationaal Park het Drents Friese Wold is één van de drie nationale parken in de provincie Groningen. Het nationale park ligt op de grens van Zuidwest Drenthe en zuidoost Friesland en kan vanuit beide provincies bezocht worden. Het gebied is één van de grootste natuurgebieden in Nederland en is de plek om naartoe te gaan voor iedereen die van natuur houdt. Het gebied is perfect al wandelend te ontdekken, maar ook al fietsend of zelfs te paard.

Nationaal Park Dwingelderveld

Een ander bloedmooi nationaal park in de provincie Drenthe is het Dwingelderveld. Nationaal Park. Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied in Europa. Dwars door het natuurgebied zijn verschillende fiets-en wandelroutes aangelegd, maar één van de meest bijzondere dingen is het feit dat er maar liefst twee schaapskuddes met herders de heide gezond houden. Het Dwingelderveld bezoekerscentrum bevindt zich in het dorp Ruinen. Gek op fietsen? Ga dan voor deze 38 kilometer lange fietsroute over het Dwingelderveld. Lees onze tips voor wandelen over het plankenpad in het Dwingelderveld.

Plankenpad Dwingelderveld

Hunebedden bewonderen in Drenthe

Eén van dé redenen voor een vakantie in de provincie Drenthe zijn de vele hunebedden die verspreid door de provincie liggen en te bewonderen zijn. Hunebedden zijn resten van prehistorische grafkamers die zijn gebouwd tussen 3350 en 3050 voor Christus. De meeste hunebedden die nu nog te bewonderen zijn, zijn te vinden op de Hondsrug in Drenthe. Zo kun je een mooie route afleggen langs hunebedden D1 tot en met D54.

Via deze link kun je de locaties van 39 hunebedden in Drenthe vinden.

Hunebed bij Gasteren

Hunebedhoofdstad Borger

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van de hunebedden? En het grootste hunebed van Nederland bezichtigen? Breng dan een bezoek aan het Hunebedcentrum in Borger. Een entreeticket voor volwassenen kost 10 euro per persoon en is via de website aan te schaffen. Kinderen van vier tot en met elf jaar betalen 5 euro entree en kinderen tot en met drie jaar zijn gratis. Met een museumjaarkaart is een bezoek aan het Hunebedmuseum gratis.

Borger is niet alleen een populaire vakantiebestemming in Drenthe vanwege de hunebedden, maar ook vanwege de ideale ligging. De ligging middenin de regio de Hondsrug met prachtige fiets-en wandelroutes en bloedmooie landschappen trekken jaarlijks duizenden toeristen. Ook op vakantie in Drenthe, maar nog geen accommodatie? Bekijk het aanbod op Vakantiepark Hunzedal.

Grootste hunebed van Nederland in Borger

Wandelen in het Fochteloërveen

We noemden natuurgebied het Fochteloërveen al eens in ons artikel over zuidoost Friesland, maar ook in het artikel over de provincie Drenthe mag het niet ontbreken. Het Fochteloërveen ligt namelijk pal op de grens van beide provincies. Het Fochteloërveen is één van de laatste gebieden met hoogveen in Europa en is het broedgebied voor de prachtige kraanvogels. In het gebied zijn diverse fiets-en wandelroutes aangelegd en – buiten het broedseizoen van de kraanvogel om – kun je uitkijktoren De Zeven beklimmen. Vanaf deze achttien meter hoge uitkijktoren heb je een fantastisch uitzicht over het uitgestrekte Drents-Friese landschap. Hier lees je alles over het Fochteloërveen.

Uitkijktoren de Zeven Fochteloërveen

Gevangenismuseum Veenhuizen

Ben je op zoek naar een bijzonder museum dan ben je in het Drentse Veenhuizen aan het goede adres. Hier kun je namelijk een bezoek brengen aan het Gevangenismuseum. In dit museum ontdek je de verschillen tussen straffen van vroeger en nu en kun je ontdekken hoe een gevangenis er vroeger uitzag. Het gevangenismuseum in Veenhuizen neemt je verder mee langs alle plekken in een hedendaagse gevangenis. Niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassen.

De entreeprijs voor het gevangenismuseum in Veenhuizen bedraagt €12 voor volwassen en €7 voor kinderen van vijf tot en met twaalf jaar. Houders van de Museumkaart kunnen het gevangenismuseum kosteloos bezoeken.

Bierbrouwerij Maallust

Na je bezoek aan het gevangenismuseum kun je nog een super toffe plek bezoeken in Veenhuizen. Vlakbij het Gevangenismuseum kun je namelijk heerlijk eten en drinken op het Maallustcomplex. Hier zijn verschillende horeca gevestigd zoals Bierbrouwerij Maallust en Kaalust. Niet alleen kun je hier heerlijk relaxen op één van de terrassen, je kunt ook kiezen voor een rondleiding door de bierbrouwerij of door de ambachtelijke kaasmakerij Kaaslust. Aanrader!

Wat te doen in Drenthe - Bierbrouwerij Maallust

Het Zuidlaardermeer

Net als andere natuurgebieden in Drenthe moet de provincie ook het Zuidlaardermeer delen met een naastgelegen provincie, namelijk de provincie Groningen, waar het grootste deel ligt. Het Zuidlaardermeer ligt echter ook voor een deel in de provincie Drenthe. Het meer is gelegen ten noorden van Zuidlaren (Drenthe) en ten zuidwesten van Hoogezand (Groningen). Met een oppervlakte van ruim 5 km2 is het één van de grootste meren in het noorden van het land. Rondom het Zuidlaardermeer kun je heerlijk wandelen of fietsen óf huur een boot voor een heerlijke dag op het meer.

Wat te doen in Drenthe - Zuidlaardermeer

Nationaal Park Drentsche Aa

Nationaal Park Drentsche Aa dat vernoemd is naar de gelijknamige beek die door Drenthe stroomt is één an de mooiste natuurgebieden in Drenthe. Het gebied draait om de beek, de Drentsche Aa die dwars door het gebied kronkelt. Het hele gebied is zo’n 30.000 hectare groot en is dus bestaat het uit verschillende, kleinere gebieden. Een aantal aanraders van natuurgebieden in Nationaal Park de Drentsche Aa om te gaan wandelen zijn onder andere de Gasterse duinen, het Grolloërveen en het Balloërveeld. Stuk voor stuk prachtige gebieden om te bezoeken tijdens je vakantie in Drenthe.

Veenpluisroute Grolloërveen

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Eén van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Drenthe is het beroemde Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Kamp Westerbork is de plek waar de levens van honderdduizenden Nederlandse Joden, Roma en Sinti in herinnering worden gehouden. In het museum vind je alles wat je moet weten over de geschiedenis van kamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog. Entreetickets kosten €9,95 voor volwassenen, €4,95 voor kinderen van acht tot achttien jaar en is gratis voor kinderen tot acht jaar. Hier lees je alles over Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Het Blauwe Meer

In de provincie Drenthe zijn veel meren te vinden waar je tijdens je vakantie een verfrissende duik kunt nemen. Een aantal van bekendste – en drukste – zijn ’t Nije Hemelriek in bij Gasselte, Ermerstrand in Emmen en de Kibbelkoele bij Noord-Sleen. Ben je op zoek naar iets anders dat zelfs nóg mooier is? Breng dan een bezoek aan het Blauwe Meer in het natuurgebied Leggelderveld in de gemeente Midden-Drenthe. Dit meer is niet alleen geweldig voor een verfrissende duik, maar je kunt er ook een 2,5 kilometer lange wandeling omheen maken. Het bijzondere aan het Blauwe Meer in Drenthe is de prachtige blauwgroene kleur van het water. Dit is ontstaan door het mineraal glauconiet dat voorkomt in het meer.

Het Blauwe meer in Drenthe

Natuurgebied de Onlanden

Het voelt gek om natuurgebied de Onlanden te vernoemen in een artikel over de provincie Drenthe. Dit natuurgebied ligt namelijk pal onder Groningen stad, maar ligt toch echt net buiten de provincie. De Onlanden is een natuurgebied dat is aangelegd zodat Groningen stad niet onder water zou lopen tijdens hevige regenval. Het natuurgebied is heerlijk rustig, weids en de plek waar meerdere dieren leven. Zo staat het gebied onder andere bekend als leefgebied voor de otter. Wil je de Onlanden vanaf hoogte bewonderen? Beklim dan de 26 meter hoge uitkijktoren. Lees hier alles over de Onlanden.

De onlanden

Museumdorp Orverlte: Het oerdorp van Drenthe

Waar de provincie Groningen bekend staat vanwege de prachtige wierdedorpen zoals Spijk en Niehove, staat de provincie Drenthe bekend om de prachtige beekdorpen. Eén van de mooist een bekendste van deze beekdorpen in Drenthe is het museumdorp Orvelte. In het dorp krijg je een indruk van de manier waarop mensen leefden in de negentiende eeuw. Een blik terug in de tijd dus. Een bezoek aan het dorp Orvelte is leuk om te combineren met een wandeling door het natuurgebied Orvelterzand.

Doldersummerveld

Dat de provincie Drenthe barst van de mooie natuurgebieden is nu wel duidelijk geworden, maar we zijn nog niet klaar met je tips geven over de gebieden. Er is namelijk nog een prachtig natuurgebied dat zeker genoemd moet worden. Doldersummerveld is een uitgestrekt heidereservaat dat deel uitmaakt van het Nationaal Park Drents Friese Wold. Een wandeling of fietstocht door Doldersummerveld is zeker een aanrader. Helemaal wanneer de heide paarse kleurt. Voor een prachtig uitzicht over het natuurgebied kun je de uitkijktoren Doldersummerveld beklimmen.

Wat te doen in Drenthe - Doldersummerveld

Poolshoogte en de bossen van Odoorn

Heb je nog niet genoeg gewandeld in de prachtige Drentse natuur? In de gemeente Borger-Odoorn kun je heerlijk wandelen in de bossen van Odoorn. In het gebied zijn verschillende wandelroutes aangelegd. De dag afsluiten doe je met een hapje en een drankje bij Terras Restaurant Poolshoogte. Recht tegenover het terras staat de uitkijktoren de Brandtoren op de heuvel Poolshoogte. Normaal gesproken kun je deze toren beklimmen voor een prachtig uitzicht over de omgeving, maar helaas is de toren op dit moment gesloten (augustus 2020).

Wat te doen in Drenthe: Knapzakroutes wandelen

Als je op zoek bent naar tips voor wat te doen in Drenthe en gek bent op wandelen in de natuur dan mogen de Knapzakroutes niet ontbreken in het lijstje. Knapzakroutes zijn wandelroutes die niet over de gebaande paden gaan, maar je andere prachtige plekken in de provincie Drenthe laten zien. Hier vind je informatie over alle knapzakroutes in Drenthe.

Reis door naar Groningen of zuidoost Friesland

Heb je bovenstaande bezienswaardigheden in Drenthe bewonderd, maar ben je er nog niet aan toe om naar huis te gaan en bevalt de rust in het noorden van het land je wel? Reis dan vanuit de provincie Drenthe door naar de regio zuidoost Friesland met bloedmooie natuurgebieden of combineer het met de provincie Groningen. Al onze tips voor Groningen lees je op Liefde voor Groningen.

Overnachten in de provincie Drenthe

Wil jij een vakantie in Drenthe boeken? Natuurlijk zijn er verspreid door de hele provincie meer dan genoeg overnachtingsmogelijkheden te vinden. Denk aan hotels, natuurhuisjes en deze heerlijke natuurcampings in Drenthe. Hieronder hebben we een aantal aanraders voor je op een rij gezet.

Vakantiepark de Huttenheugte (CenterParcs)

Vakantiepark de Huttenheugte ligt in de provincie Drenthe, vlakbij Dalen, tussen Emmen en Coevorden. Een prima uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht door Drenthe. Het park ligt middenin de natuur van De Hondsrug en is gelegen in een rustige omgeving. Het hoogtepunt van het park? De geweldige waterglijbaan in het zwembad. Wat vond ik dat altijd geweldig!

Vakantiepark Hunzedal

Vakantiepark Hunzedal is een ander populair vakantiepark in Drenthe en is gelegen in Borger. Het is zelfs de plek waar ik ooit nog eens in de horeca gewerkt heb. Het park is rustig met een gezellig restaurant en bar, een mooi zwembad en een heerlijke zwemvijver. Bekijk hier de opties.

Cabiner

Op zoek naar een originele, unieke en avontuurlijke accommodatie in de bossen van Drenthe? Boek dan een cabin can Cabiner. Deze cabins zijn gebouwd middenin de bossen en zijn enkel te voet bereikbaar. Cabiner is razend-populair, dus je moet op tijd boeken!

Vakantiepark Het Land van Bartje

Vakantiepark Het Land van Bartje in Ees (naast Borger) is een begrip in de omgeving. Dit vakantiepark ligt middenin het Hondsruggebied en is van alle gemakken voorzien. Het park beschikt over een overdekt- en openluchtzwembad, een ponyranch en prachtige, luxe accommodaties. Boek een verblijf bij Het Land van Bartje.

Bezienswaardigheden in Drenthe op de kaart

Alle bezienswaardigheden in Drenthe die in dit artikel worden genoemd zijn terug te vinden op het kaartje hieronder.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *